Gemensam väggmålning berättar om Bostad först

Efter ett antal idéverkstäder för att generera berättelser från egen erfarenhet av hemlöshet och Bostad först skapades en kollektiv muralmålning av människor bor i Bostad först och deras kamrater som lever i hemlöshet. Målningen finns i väntrummet på Helsingborgs socialförvaltning. Den invigdes den 27 februari.

Länk: https://oppnasoc.helsingborg.se/vernisssage-for-bostad-forst-vagg/

Det gemensamma konstverket är rikt på berättelser och symboler. Här är en guide till en del av förståelsen.

Berättelserna i muralmålningen Bostad först

Man ser kubliknande strukturer längst ner i det blå djupet. Kanske är det en stad?

Där ligger varelser. Kanske är det puppor? Är det små ansikten man ser? Kan det vara sovsäckar?

Att fiska har för flera av deltagarna varit en källa till ro där de för en lång stund kunnat lämna en jobbig vardag därhän.

Hen som metar sitter på nyckeln, kanske till sin lägenhet, kanske till sitt förstahandskontrakt, kanske på nyckeln till sitt liv. Nu fiskar hen upp andra i liknande situation från de hårda strukturerna.

På hens bröst sitter en smiley. En av de första idéerna var att en smiley skulle jonglera runt olika aspekter av Bostad först och boendetrappan. Den finns kvar för att påminna om att många idéer fötts och lyfts bort ur samtalen fram till färdig idé.

En av deltagarna sa ”Utan Bostad först hade jag inte levat idag.” Livbojen symboliserar detta.

Flötet visar en individ som är på väg upp från botten. Kanske är det inte så enkelt av ansiktsuttrycket att döma. Puppan – eller den symboliska sovsäcken – hänger kvar ännu så länge. För det krävs mer arbete innan man kan göra sig fri från den.

För en person är flötet en symbol för att det även finns oro kvar när man har fått sin Bostad först-lägenhet. Man ligger på ytan ganska skönt, men ibland slits man ner av nånting i djupet. Men man brukar sedan ploppa upp till ytan igen.

Fjärilarna står för utvecklingen och förvandlingen från att leva i hemlöshet till att få en egen bostad och det som händer på vägen till frihet. Ur och bort från sovsäckspupporna.


Dela sidan:
Publicerad: 24 april, 2020
>
>
Gemensam väggmålning berättar om Bostad först