Hur målar man utveckling?

… engagemanget, hur ögonen lyser när man är igång med skapande.

Hösten 2019 inledde Kamratföreningen G7 arbetet med att skapa en kollektiv muralmålning. Den målning som växte fram skapades av människor som bor i Bostad först och deras kamrater som lever i hemlöshet. Läs mer om berättelserna och symbolerna i konstverket på http://www.bostadforst.se/nyheter/gemensam-vaggmalning-berattar-om-bostad-forst/

Bo Pettersson, som själv har erfarenhet av hemlöshet och Bostad först, var projektledare. Han arbetar nu som boendestödjare i Helsingborgs stad. Vi bad honom dela sina intryck från initiativet.

Vad tar du med dig från ert arbete med muralmålningen?

För inte så länge sedan visste jag inte vad ordet ”mural” betyder. ?

Att nu på detta utomordentliga sätt få fram så mycket känslor, ord, berättelser att det kan bidra till att sprida Bostad först och den ideologin. Det är stort…

Men det var inte enkelt.

Till vår hjälp för det konstnärliga hade vi konstnären Suzanne Andersson från Landskrona. Det var en trevande relation i början. För både henne och oss, tror jag. Konstnär. Det verkade konstigt. Men efter ett tag kändes det som att vi mer och mer fick en förståelse för våra olika resor och erfarenheter. Utan hennes stöd hade vi aldrig lyckats få fram de tankar och känslor vi först var tvungna att sätta ord på. Sedan forma bilder av. Och till sist skissa och måla!

Jag minns hur Anki, en av deltagarna, stod framför väggen och ställde en fråga lika mycket till sig själv som till oss andra.

Hur målar man en utveckling?

Men vi hittade ett sätt att göra det på. Det fick gestaltas av puppors resa till färdiga fjärilar.

En annan deltagare reflekterade över hur livet ibland går det upp, ibland ner. Livet. ”Som ett flöte!” Det blev en viktig del av konstverket och fick sedan fler betydelser.

Och så la vi in en smiley. Glädje. Men även symbolen för idéer som aldrig kom med…

Det finns så mycket mer… engagemanget, hur ögonen lyser när man är igång med skapande.

Har du några särskilt minnesvärda stunder?

Det finns så många händelser att minnas, så otroligt många ord, blickar, suckar och höjda ögonbryn. Små kommentarer som ”Bostad först har räddat mitt liv!” eller ”Jag vill också bo i Bostad först…”

Men ändå finns en särskild händelse en dag när det var många som kom förbi. Vi fick besök av socialsekreterare som stannade och småpratade. Undrade vad vi gjorde. Våra deltagare fick berätta för alla vad vi pysslade med, vad det de olika delarna i motivet betydde. Hela teamet deltog verkligen och alla uttryckte en enorm energi!

Just den dagen hade också en av killarna en kompis med sig. Som i sin tur dragit med sig sina kompisar. Det bästa var hur våra deltagare tog emot dem, förklarade vad vi höll på med och sedan involverade dom på nolltid.

Ett annat minne berättar allt om känslan som vi så ofta hade. Larry, en av deltagarna, stannar upp och gör en gest med bägge pekfingrarna i luften. Han ber mig ta ett foto av honom. Han var så lycklig så det bara lyste om honom!

Det finns så mycket mer…

Till exempel att vi fick möjligheten att göra detta ☀️☀️☀️

Det gemensamma konstverket Bostad först är rikt på berättelser och symboler. Här är en guide till en del av förståelsen.

Kollektiv muralkonst för social förändring är en metod som utvecklats av Förorten i Centrum och används för att synligöra människors röster i olika sammanhang med vitt skilda målgrupper. Betongen berättar är en handbok för den intresserade. https://kommunikation.etc.se/print/betongen-berattar


Dela sidan:
Publicerad: 25 maj, 2020
>
>
Hur målar man utveckling?