Från hemlös till hyresgäst

Vägen till bostad har inte varit lätt för Thorsten som i många år var hemlös. Under 2013 träffade han en socialsekreterare och med hennes hjälp kom han i kontakt med Bostad först, något som förändrade hans liv.

– Jag var hemlös i 20-30 år. Jag var lite här och var i Malmö , bodde var som helst. Sedan träffade jag en assistent som hjälpte mig att hitta en bostad och då vände allt, säger Thorsten.

Bostad först har funnits i Malmö sedan 2012. I denna film kan du möta Malmö stads Bostad först-team och Torsten som tidigare levt i hemlöshet men som nu fått lägenhet och stöd via Bostad först.

Malmö om Bostad först

Bostad först-teamet i Malmö får klienter från alla Malmö stads stadsdelar, via remisser från socialtjänsten och från uppsökarverksamheten

– Vårt största mål i Bostad först är att hyresgästen ska kunna behålla lägenheten och bo kvar så länge som möjligt, säger Caroline Foss, socialsekreterare.

Genom uppsökarverksamheten når Bostad först-teamet personer som själva inte skulle ha kontakt med socialtjänstens vuxenenhet. Uppsökarnas arbetsplats är Malmös offentliga miljöer så som gator och parker. De arbetar med personer över 18 år som lever i hemlöshet och missbruk.

– Flera av de vi har remitterat till Bostad först är personer som vi känt under längre tid och som vi försökt motivera till olika förändringar men där vi inte riktigt kommit någonstans förrän nu när den här chansen med egen bostad har dykt upp. Så nu så ser vi jättemycket förändring hos de personerna. De ansöker om behandling, ansöker om god man för att få ordning på ekonomin, de går till läkare för att ta hand om sin hälsa. De planerar för framtiden helt enkelt, berättar Marina Fors, uppsökare.


Dela sidan:
Publicerad: 29 november, 2019
>
>
Från hemlös till hyresgäst