Vägen till att skapa ett hem

Hur doftar ett hem? Hur låter det, hur ser det ut och vad man får göra och inte göra? Det är frågor som många är välbekanta med, men efter år av hemlöshet är detta något som behöver återupptäckas och läras på nytt. Och det är inte alltid en enkel eller behaglig uppgift. Cecilia Bergstedt, boendestödjare på Göteborgs stadsmissions Bostad först, reflekterade över vad ett hem är när 10-årskonferensen om Bostad först i Sverige hölls i Malmö 28 november.

– När någon flyttar in i sin lägenhet efter år av hemlöshet blir det nya hemmet en plats där minnen och insikter kommer tillbaka. Det kan bli en kris som många går igenom, berättar Cecilia.

Ann-Kristin Sörensen, Cecilia Bergstedt och Göran Lundin om att ge ett bra stöd i Bostad först. (Foto: Charbel Sader)

Ann-Kristin Sörensen, Cecilia Bergstedt och Göran Lundin om att ge ett bra stöd i Bostad först. (Foto: Charbel Sader)

Cecilia samtalade bland andra med Göran Lundin, socialsekreterare i Malmö och Anki Sörensen, boendestödjare i Helsingborg inför cirka 80 åhörare på seminariet, som var en del av den nationella konferensen arrangerad av Malmö stad och Sveriges stadsmissioner.

– Det tar tid att vänja sig vid hemmet och livet som hemlös sätter sina spår, ibland känns det kanske tryggare att sova i soffan än i sin säng, säger Göran Lundin.

Mitt i osäkerheten som många kan uppleva i sin nya lägenhet har Cecilia också sett hur människor med små steg förvandlar en tom lägenhet till ett hem.

– Jag minns när en hyresgäst ringde upp mig för att berätta att hon nu köpt gröna växter och satt de i fönstret, hon var glad och upprymd och kände sig mer hemma än någonsin.

Att varje person behöver hitta sin egen takt och sin egen väg för att skapa ett hem, var alla tre i panelsamtalet överens om. Ofta är dock omgivningens förväntningar något som kan skapa stress och osäkerhet, något som Anki Sörensen själv erfarit när hon flyttade in i sin lägenhet efter att ha levt i hemlöshet och missbruk i många år.

– Att jag misskötte mitt hem, något som jag minsann borde vara tacksam över att ha fått, det skapade oerhört stark skuld, skam och uppgivenhet gentemot mig själv och andra. Min boendestödjares hjälp var helt avgörande för att jag skulle klara det, säger Anki Sörensen som nu arbetar som boendestödjare i Helsingborgs stad.

– I Bostad först-teamet försöker vi vända bort förväntningarna. Vår uppgift är inte att med pekpinnar, måsten och moraliserande attityd förändra hyresgästens tillvaro. Vi finns där för att aktivt stötta hyresgästen i allt från ekonomi och hälsa till att byta glödlampa och fylla på kylskåpet, säger Cecilia Bergstedt.


Dela sidan:
Publicerad: 2 december, 2019
>
>
Vägen till att skapa ett hem