”Bostad först kan utvecklas mer”

David Lega har tidigare varit oppositionsråd för Kristdemokraterna under 8 år men är nu sedan valet 2018 kommunalråd i och med ett minoritetsstyre med alliansen. Legas ansvarsområden som kommunalråd är frågor som handlar om äldre, funktionsnedsatta, idrott, kultur och turism. Han är också ordförande i fastighetsnämnden.

I ett läge med bostadsbrist och ökande hemlöshet i Göteborg, bad vi ledande politiker i staden att ge sin syn på Bostad först som ett medel mot hemlöshet. Alla gruppledare fick frågan och vi fick möjlighet att träffa tre av dem.

Vad gjorde du innan du började med politiken?

Innan jag gav mig in politiken sysslade jag med lite allt möjligt men särskilt mycket med idrott. Jag deltog i två Paralympics och ett par VM och EM. Jag la av för 13 kg sedan, i Sydney år 2000. Det slutade på 14 världsrekord, tre VM-guld och fyra Europaguld. Bakom mig på mitt kontor hänger Mohammed Alis signerade boxningshandske. Han är en personlig förebild för mig och påminner mig om varför jag gav mig in i politiken.

Du berättade att ni fått flera föredrag i kommunstyrelsen om Bostad först, så du är väl insatt i modellen. Därför är jag nyfiken på vad du tänker om den, är det en bra modell?

Ja, jag tycker att det är en bra modell som använts länge men som säkert också går att utveckla ännu mer. Jag skulle egentligen påstå att hela Housing first har visat sig vara framgångsrikt, mycket positivt och fungerat väl. Däremot vill jag inte säga att det är en modell som fungerar för alla i behov av bostad, utan vi behöver arbeta på olika sätt.

Bostad först riktar sig främst till den grupp människor som socialstyrelsen definierar akut hemlösa. Jag har gått igenom dessa siffror från kommunen och vad som slår mig är att siffrorna legat på ungefär samma nivåer under många år. Är du nöjd över det eller kommer ni satsa mer?

Jag har velat se fler lägenheter! Det råder tyvärr akut brist idag överallt, både bostadsrätter, hyresrätter men också äldreboenden och annat. Lösningen är kanske inte att öka just andelen Bostad först utan lösningen är att bygga mer bostäder totalt sett. Och det är därför vi nu har lagt om arbetet ganska rejält i det inriktningsdokument som vi antog i höstas.

Du säger att det behövs byggas mer, vilket många skulle hålla med dig om. Men är det i nyproduktionen du tänker att de hemlösa ska bo?

I nyproduktionen och de markanvisningar som kommunen tillhandhahåller så säger vi att ett visst antal lägenheter ur produktionen ska tilldelas det vi kallar sociala satsningar. Ett exempel på det är just Bostad först. När vi bygger mer uppstår också så kallade flyttkedjor. Det möjliggör för personer ur det befintliga beståndet att flytta vidare och då uppstår också lediga lägenheter.

Ett problem för en person som fått Bostad först är att också få ett jobb. I politiken talas det mycket om enklare sorts jobb med lägre trösklar in på arbetsmarknaden. Kan det vara något man kan arbeta med för denna grupp?

Det kan säkert passa för en del, absolut. Däremot är jag lite emot att säga vad jag tror kan passa en hel grupp för det går emot min tanke om unika individer. Men visst kan det fungera om man får rätt stöd och har rätt förväntningar.

Jag har egen erfarenhet att bo på kommunens lågtröskelboende. Därför brukar jag fråga politikerna jag träffar om ni har varit och besökt något av dessa. Har du gjort det?

Ja, jag träffade din vän ifrån Faktum som bodde där och han gav mig en guidad tur men tyvärr kunde jag inte komma in i byggnaden då den är väldigt gammal och inte anpassad för funktionsnedsatta.

Jag kan berätta att min vän har fått egen lägenhet idag och stortrivs! En annan vän till mig som liksom jag bott på dessa lågtröskelboenden brukar beskriva det så här: det är svårt att gå ner i vikt om man jobbar på ett konditori. Med det menade han att det är svårt att sluta ta droger eller missbruka alkohol om man enbart bor bland missbrukare. Delar du den uppfattningen?

Ja det gör jag till viss del. En del av lösningen kanske kan vara att satsa just på Bostad först men det finns också personer som är i behov gemenskap och vara nära andra människor.

Vad tänker du om Social housing?

Social housing har ett oförtjänt dåligt rykte i Sverige. En av utmaningarna är besittningsskyddet men jag är väldigt positiv att titta vidare på det och möjligheter till att få EU-bidrag, men vi är inte där ännu. Jag ska diskutera och försöka förankra och prata med mina kollegor om det. Men jag ser att det fungerar bra i våra grannländer och jag är positiv till det.

Vad säger politikerna?

"Med Bostad först ökar jämlikheten"

Anne-Sofie Hermansson (S), tidigare ordförande i kommunstyrelsen, säger att hon tror på Bostad först som en modell mot hemlöshet och för ett mer jämlikt samhälle. Läs mer

Vad säger politikerna?

”Forskning visar att Bostad först fungerar”

Axel Josefsson (M) är kommunstyrelsens ordförande i Göteborgs stad. Han menar bland annat att det är viktigt att hänga med i forskningen och jobba med de modeller som visar sig fungera. Läs mer


Dela sidan:
Publicerad: 14 maj, 2019
>
>
”Bostad först kan utvecklas mer”