Örebros Bostad först finalist i Europa

Örebro kommun och den ideella organisationen Verdandi fick i december i år en internationell utmärkelse för sitt jobb med Bostad först. Det är det Europeiska institutet Innovation in Politics som varje år lyfter fram innovativt arbete som förbättrar livet för människor i Europa.

– Under dagarna i Berlin fick vi tillfällen att berätta om vår verksamhet och många var så fascinerade över vad vi gör och hur vi jobbar med Bostad först för att motverka hemlöshet, berättar Anna-Lena Lindqvist, verksamhetsledare på Verdandi, som tillsammans med Örebro-politikern Fisun Yavas (S) deltog på plats.

Bostad först i Örebro konkurrerade med över 400 nominerade och tog sig till final som en av 80 innovativa verksamheter.

Bostad först startade i Örebro efter att Verdandi tagit fram ett förslag på hur verksamheten skulle kunna drivas. Politikerna inom kommunen var positiva och gjorde det möjligt så att Verdandi med kommunala bidrag kunde starta upp och permanenta verksamheten 2013.

– Det här är ett tydligt exempel på hur civilsamhället och kommunerna kan arbeta tillsammans mot hemlöshet och utsatthet. Fler politiker borde ta efter Örebro och vara lika modiga och framåttänkande, säger Anna-Lena Lindqvist.

I Sverige har Bostad först varit i gång i 10 år i olika kommuner och cirka 80 % av alla som får boende och stöd lyckas bo kvar. Men vad är nyckeln till att modellen fungerar?

Det handlar om att ha tålamod, och att bemöta människor utifrån att de själva har rätt att bestämma över sitt liv, berättade Anna-Lena i ett tal i Berlin.

– Den målgruppen vi träffar har levt i hemlöshet i kanske 15, 20 eller 25 år. Förändring kräver tid och individen måste få göra misstag utan att riskera att hamna på gatan igen. I Bostad först ger vi den tiden och bygger upp ett förtroende mellan människor, sa Anna-Lena.

– Genomgående får vi höra från våra hyresgäster: för första gången vågar jag vara ärlig och berätta som det är.

Alla finalisterna hittar du här 

Nominering och beskrivning: Bostad först Örebro


Dela sidan:
Publicerad: 17 december, 2019
>
>
Örebros Bostad först finalist i Europa