Reviderad Snabbguide till bostadspolitiken

Hösten 2018 tog vi fram En snabbguide till ramarna för svensk bostadspolitik – och hur du kan påverka den.

Sedan dess har lagen om andrahandsuthyrning ändrats samtidigt som SKR och Sveriges Allmännytta modifierat sin handledning till kommunernas styrning av de allmännyttiga bostadsföretagen. Därför kommer nu en reviderad upplaga: http://www.bostadforst.se/app/uploads/Guide-till-bostadspolitiken-utskrift-1.pdf ]

Vi vill att guiden ska vara ett konkret stöd i det lokala påverkansarbetet, men även kunna användas som underlag för diskussioner om bostadspolitiken på nationell nivå. Författare är Barbro Engman, tidigare ordförande för Hyresgästföreningen och med lång erfarenhet av bostadspolitiken.

Det krävs kunskap och förståelse av den kontext man ska analysera och påverka. Olika lokala aktörer kan vilja förändra. En ideell eller idéburen organisation vill få tillgång till fler lägenheter för att hjälpa hemlösa. En grupp engagerade socialsekreterare vill få socialdirektören att omförhandla villkoren för de höga hyror man betalar på den sekundära bostadsmarknaden. Politikerna i kommunfullmäktige vill modifiera ägardirektivet för kommunens allmännyttiga bolag så de att tar sitt sociala ansvar på stör­re allvar.

Lycka till i påverkansarbetet!


Dela sidan:
Publicerad: 24 april, 2020
>
>
Reviderad Snabbguide till bostadspolitiken