Vandringar på vägen ur hemlöshet

Bo Pettersson och Ann-Kristin Sörensen arbetar som boendestödjare i Helsingborgs stad och sitter i styrgruppen för Stadsmissionernas projekt Avskaffa hemlösheten med Bostad först. Under Almedalsveckan 2019 erbjöd de ett antal personer från politiken, myndigheter och civilsamhället vandringar för att samtala om Bostad Först – den modell som gett dem förutsättningar att själva ta sig ur hemlöshet.
Stort tack till alla de vandrare som tog sig tid att möta Anki och Bo med respekt och öppenhet. Nedan kan du se inlägg från de som delat sin upplevelse på sociala medier samt reflektioner från Bo och Anki efter promenaderna.

Bo: Det var flera saker som slog mig. Våra medvandrare visade stor respekt för oss och våra erfarenheter. På så vis blev det ömsesidigt. De hade ett genuint intresse. Och de tog sig tid. Vi erbjöd tjugo minuters vandring med kaffe och macka som avslutning. Men nästan alla fortsatte samtalet och blev kvar mellan trekvart och en timme.

Anki: Jag slogs av den öppenhet jag mötte. Att de hade mod att släppa fram människan bakom yrkesrollen eller politikern. De bjöd av sig själva och det blev väldigt personliga samtal. Några hade själva mött missbruksproblematik på nära håll. Det var lite av en knäpp på näsan för mig själv. Jag hade trott att de skulle ha nån slags formell mask.

Bo: Deras engagemang i just den situation jag en gång befann mig i, är något jag tar med mig.  De var varma människor, samtalen var lugna, nyfikna och vi såg varandra in i ögonen även när vi pratade om svåra saker. Dessutom var flera förvånade över att det var precis som det de blivit inbjudna till, alltså att det var en vandring helt på tu man hand som utlovat. Att vi stod för det vi sagt. ”Ni sa ju att det skulle vara personligt, men jag trodde ändå att det skulle stå en fotograf och intervjuare där efteråt.”

Anki: Vi fick frågor som ”Vad kunde samhället ha gjort bättre för dig när du levde i hemlöshet?” eller ”Vad tycker du vi borde göra nu?” Det fanns en tydlig vilja hos dem att förändra, även om de kanske inte visste exakt hur det skulle kunna göras.

Bo: Flera sa att de skulle lyfta frågan på sin hemmaplan. En del igen, efter att den lagts på is tidigare. Men, såklart, kunde de inte lova nåt.

Anki: För mig var det här en unik möjlighet att få berätta om min resa och kanske påverka. Jag hoppas att några av dem faktiskt kan bidra till att Bostad först blir en självklar och naturlig del i arbetet mot hemlöshet överallt i Sverige.


Dela sidan:
Publicerad: 28 september, 2019
>
>
Vandringar på vägen ur hemlöshet