”Vi tror på de som står längst ifrån samhället”

I Helsingborg har Bostad först varit igång sedan 2010. Efter sju år har  63 personer fått lägenhet och stöd – och idag bor över 80 procent av dem kvar. Jessica Nordenvall, verksamhetchef på Socialförvaltningen, är stolt över de insatser som görs i staden.

– Vi ger våra klienter en ärlig chans och vi vågar tro på de personer som står längst ifrån samhället. Det visar sig gång på gång att det lyckas, säger Jessica.

Förtroende för verksamheten

Bostad först är framgångsrikt men också kontroversiellt. Invånare, medarbetare och politiker i olika delar av kommunen behöver känna förtroende för verksamheten, berättar Jessica.

– Våra förtroendevalda vet vad Bostad först är och de är nyfikna och tycker det är positivt. Men vi har mer att göra, t.ex. att kroka arm med alla delar i socialförvaltningen, säger hon.

Och det är just detta Helsingborg gör just nu: backar bandet internt för att gemensamt öka förståelse och kunskap om Bostad först.

Engagerade medarbetare

– Vi behöver tänka högt och prova nytt tillsammans, säger Jessica. Vi har exempelvis som första steg haft en heldag med hela förvaltningen om bostad först då vi bjöd in forskare för påfyllnad av kunskap och samtal om olika case.

– Vi utmanas varje dag att tänka om och jag är otroligt stolt över den kompetens vi har och det engagemang som finns bland medarbetare för att hela tiden bli bättre.

Våga pröva

När kommuner och organisationer startar upp Bostad först-verksamhet är det viktigt att våga pröva, våga misslyckas och pröva igen. Som alltid når man inte framgång med en gång, berättar Jessica.

– Var nyfikna, lyssna, bjud in klienterna, ha dialog och hör vad de själva säger att de behöver stöd med. Det är en resa att göra och vi delar gärna med oss av vår erfarenhet.


Dela sidan:
Publicerad: 30 oktober, 2018
>
>
”Vi tror på de som står längst ifrån samhället”