En kostnadseffektiv metod
Uppskattningar från Storbritannien visar att Bostad Först sänker kostnaden med hälften jämfört med lösningar inom boendetrappan.
Uppskattningar från Storbritannien visar att Bostad Först sänker kostnaden med hälften jämfört med lösningar inom boendetrappan.
Enligt Boverkets beräkningar från 2015, uppräknat till dagens penningvärde, lägger Sveriges kommuner runt 6 miljarder kronor på insatser för att hantera hemlösheten. Det handlar om allt från akutboende till institutionsboende och långsiktiga bostadssociala lösningar. De kortsiktiga boendelösningar som idag är vanliga – härbärge, vandrarhem, hotell eller stödboende – är dyra.
Hemlöshet är förknippad med många kostnader för individen, staten, och kommunerna. Den största kostnaden bär personen som lever i hemlöshet.
Hemlösheten medför ovärdiga livsvillkor med risker för psykisk och fysisk ohälsa, överdödlighet och social utslagenhet och samhället drabbas i sin tur av ökade risker för brott förknippat med social utslagenhet.
Hemlöshet innebär även direkta kostnader för kommuner och regioner, med fler akuta sjukvårdsbesök (både psykisk och somatisk) och beroende- och alkoholbehandling och kommunerna har dessutom höga kostnader för att ordna boendelösningar. Minskad akut hemlöshet kan sänka samhällskostnaderna med många miljoner kronor och det är viktigt att välja metod utifrån resultat för kvarboende, lägre kostnad och ökad livskvalité för människor i hemlöshet.
Uppskattningar från Storbritannien visar att Bostad Först sänker kostnaden med hälften jämfört med lösningar inom boendetrappan. Nu har Sverige, precis som vårt grannland Finland, infört Bostad Först som en nationell strategi för hemlöshetsarbetet och i Finland har hemlösheten minskat de senaste åren.